woensdag 26 mei 2010

Internationale werkveldoriëntatie

Eigenlijk zou ik van 19 April 2010 t/m 23 April 2010 op studiereis naar Helsinki gaan. Maar de vulkaan in Ijsland gooide roet in het eten. Door de enorme aswolk die boven Europa hing kon mijn studiereis helaas niet door gaan.

Omdat ik wel wat wil doen aan mijn internationale werkveldoriëntatie heb ik een vergelijkend onderzoekje gedaan tussen het attractiepark Linnanmäki in Helsinki, dat park zouden wij eigenlijk gaan bezoeken, en het Nederlandse attractiepark Duinrell.

Linnanmäki park in Helsinki
Geschiedenis
De geschiedenis van Linnanmäki gaat terug naar het jaar 1907, jaren voordat de deuren van het park geopend waren. In 1907 werd namelijk voor de eerste keer een soort kermis gehouden om de kinderen een goede dag te geven, vol plezier en zonder zorgen. De naam van dit evenement was Childern's Day. Na de twee wereldoorlogen werd Childern's Day georganiseerd door heel Finland. Dit om geld in te zamelen voor hulporganisaties die gericht waren op kinderen. Vanaf 1945 werd dit een jaarlijks terugkerend evenement.

Plannen en dromen over een vast en permanent amusementenpark werden werkelijkheid toen in 1950 Linnanmäki zij deuren openende. Dit met de hulp en steun van zes Finse hulporganisaties voor kinderen. Namelijk; The Finnish Children's Welfare Association, The Federation of Mother and Child Homes and Shelters in Finland, The Central Union for Child Welfare in Finland, The Mannerheim League for Child Welfare, Parasta Lapsille ry and Save the Children Finland.

In 1957 vormden al deze hulporganisaties gezamelijk de Childern's Day Foundation die vanaf dat moment het Linnanmäki amusementenpark leiden.

Attracties
Het Linnanmäki park beschikt over 43 attracties die verdeeld worden op lengte. Dit houdt in dat ze op de site duidelijk laten zien welke attractie je mag bezoeken wanneer je een behaalde hoogte hebt behaald. De verschillende lengtes zijn boven de 140cm, boven de 120cm, onder de 120cm en onder de 100cm. Voor iedere leeftijdscategorie zijn er verschillende attracties.

Prijzen
Het Linnanmäki park heeft een andere soorten prijzen dan wij in Nederland gewend zijn. Zo kun je per rit betalen maar je kan er ook voor kiezen om een dagkaart te kopen. Met deze dagkaart kan je van iedere attractie gratis gebruik maken. Maar ook kun je er voor kiezen om een combikaart te kopen. Er zijn verschillende andere parken die ook bij de Linnanmäki amusementenpark horen waarmee je een combikaart kan kopen.

Duinrell park in Nederland
Geschiedenis
Philip graaf van Zuylen van Nijevelt was cavalerist en kamerheer van koningin
Wilhelmina toen hij op 19 april 1935 de poorten van Landgoed Duinrell voor het publiek opende. Er was niet veel meer dan een theetuin met speeltoestellen er omheen. Op 12 mei 1940 werd hij als verdachte passant aangemerkt en door Nederlandse militairen op zijn eigen landgoed om het leven gebracht. Zijn echtgenote C R D (Connie) barones van Pallandt bleef op Duinrell wonen en fokte cairnterriërs.

Na de oorlog werd Duinrell op bescheiden schaal geëxploiteerd en naast dagrecreatie creëerde de Van Zuylens met een klein team van medewerkers ook overnachtingsmogelijkheden. Hugo, de enige zoon van Philip, werkte aan een internationale carrière en hield zich in zijn vrije tijd bezig met de ontwikkeling van Duinrell.

De Haagse vastgoedhandelaar Reinder Zwolsman wilde in 1962 Duinrell kopen en toen die besprekingen spaak liepen, besloot de jonge graaf Hugo zijn baan op te zeggen en van Duinrell zijn werk te maken. Het werd uiteindelijk zijn levenswerk dat sinds 2000 voortgezet wordt door zijn beide zonen Philip en Roderick. Het besluit om in 1984 het Tikibad midden op het park te bouwen voor een bedrag hoger dan de jaarlijkse omzet, zorgde voor de definitieve doorbraak van Duinrell in Nederland en daarbuiten.

Attracties
Duinrell bestaat inmiddels uit 23 attracties. Er is voor ieder wat wils van een speeltuin voor de aller kleinste tot een achtbaan voor de wat oudere kinderen. Behalve de 'normale' attracties beschikt Duinrell ook nog over het Tikibad. Dit is een groot subtropisch zwempardijs. Het Tikibad beschikt over 10 glijbanen en is daarmee het grootste overdekte glijbanenparadijs van de Benelux. De attracties die Duinrell heeft zijn voor kinderen tussen 4 jaar en 14 jaar. Het park is niet gericht op jong volwassen en volwassenen.

Prijzen
Duinrell maakt een onderscheid tussen hoog- en laagseizoen. Prijzen in het laagseizoen zijn lager dan in het hoogseizoen.
Wanneer je ook naar het Tikibad wilt gaan moet je bovenop de ticketprijs van het park nog extra geld betalen. Hoog dit bedrag is hangt af van hoelang je in het Tikibad wilt verblijven. De minimum verblijfsduur is twee uur en de maximale verblijfsduur is vier uur.

Conclusie
Ik kan uit dit onderzoekje uithalen dat de parken in Nederland en Finland heel erg van elkaar verschillen. Waar Linnanmäki park zich richt op iedere leeftijdscategorie, richt Duinrell zich voornamelijk op jeugd tussen de 4 en 14 jaar. Ook wat betreft de prijzen doen beide parken het op een totaal verschillende manieren. Het Linnanmäki park werkt ook nog met aparte prijzen voor iedere attractie terwijl Duinrell enkel en alleen nog werkt met een dagprijs.
Er kan dus gezegd worden dat qua het bereiken van verschillende leeftijdscaategorieën het Linnanmäki amusementenpark zijn horizon breder houdt dan Duinrell. Maar Duinrell kan zich specificeren naar enkel de leeftijdscategorie 4 tot 14 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten