woensdag 26 mei 2010

Internationale werkveldoriëntatie

Eigenlijk zou ik van 19 April 2010 t/m 23 April 2010 op studiereis naar Helsinki gaan. Maar de vulkaan in Ijsland gooide roet in het eten. Door de enorme aswolk die boven Europa hing kon mijn studiereis helaas niet door gaan.

Omdat ik wel wat wil doen aan mijn internationale werkveldoriëntatie heb ik een vergelijkend onderzoekje gedaan tussen het attractiepark Linnanmäki in Helsinki, dat park zouden wij eigenlijk gaan bezoeken, en het Nederlandse attractiepark Duinrell.

Linnanmäki park in Helsinki
Geschiedenis
De geschiedenis van Linnanmäki gaat terug naar het jaar 1907, jaren voordat de deuren van het park geopend waren. In 1907 werd namelijk voor de eerste keer een soort kermis gehouden om de kinderen een goede dag te geven, vol plezier en zonder zorgen. De naam van dit evenement was Childern's Day. Na de twee wereldoorlogen werd Childern's Day georganiseerd door heel Finland. Dit om geld in te zamelen voor hulporganisaties die gericht waren op kinderen. Vanaf 1945 werd dit een jaarlijks terugkerend evenement.

Plannen en dromen over een vast en permanent amusementenpark werden werkelijkheid toen in 1950 Linnanmäki zij deuren openende. Dit met de hulp en steun van zes Finse hulporganisaties voor kinderen. Namelijk; The Finnish Children's Welfare Association, The Federation of Mother and Child Homes and Shelters in Finland, The Central Union for Child Welfare in Finland, The Mannerheim League for Child Welfare, Parasta Lapsille ry and Save the Children Finland.

In 1957 vormden al deze hulporganisaties gezamelijk de Childern's Day Foundation die vanaf dat moment het Linnanmäki amusementenpark leiden.

Attracties
Het Linnanmäki park beschikt over 43 attracties die verdeeld worden op lengte. Dit houdt in dat ze op de site duidelijk laten zien welke attractie je mag bezoeken wanneer je een behaalde hoogte hebt behaald. De verschillende lengtes zijn boven de 140cm, boven de 120cm, onder de 120cm en onder de 100cm. Voor iedere leeftijdscategorie zijn er verschillende attracties.

Prijzen
Het Linnanmäki park heeft een andere soorten prijzen dan wij in Nederland gewend zijn. Zo kun je per rit betalen maar je kan er ook voor kiezen om een dagkaart te kopen. Met deze dagkaart kan je van iedere attractie gratis gebruik maken. Maar ook kun je er voor kiezen om een combikaart te kopen. Er zijn verschillende andere parken die ook bij de Linnanmäki amusementenpark horen waarmee je een combikaart kan kopen.

Duinrell park in Nederland
Geschiedenis
Philip graaf van Zuylen van Nijevelt was cavalerist en kamerheer van koningin
Wilhelmina toen hij op 19 april 1935 de poorten van Landgoed Duinrell voor het publiek opende. Er was niet veel meer dan een theetuin met speeltoestellen er omheen. Op 12 mei 1940 werd hij als verdachte passant aangemerkt en door Nederlandse militairen op zijn eigen landgoed om het leven gebracht. Zijn echtgenote C R D (Connie) barones van Pallandt bleef op Duinrell wonen en fokte cairnterriërs.

Na de oorlog werd Duinrell op bescheiden schaal geëxploiteerd en naast dagrecreatie creëerde de Van Zuylens met een klein team van medewerkers ook overnachtingsmogelijkheden. Hugo, de enige zoon van Philip, werkte aan een internationale carrière en hield zich in zijn vrije tijd bezig met de ontwikkeling van Duinrell.

De Haagse vastgoedhandelaar Reinder Zwolsman wilde in 1962 Duinrell kopen en toen die besprekingen spaak liepen, besloot de jonge graaf Hugo zijn baan op te zeggen en van Duinrell zijn werk te maken. Het werd uiteindelijk zijn levenswerk dat sinds 2000 voortgezet wordt door zijn beide zonen Philip en Roderick. Het besluit om in 1984 het Tikibad midden op het park te bouwen voor een bedrag hoger dan de jaarlijkse omzet, zorgde voor de definitieve doorbraak van Duinrell in Nederland en daarbuiten.

Attracties
Duinrell bestaat inmiddels uit 23 attracties. Er is voor ieder wat wils van een speeltuin voor de aller kleinste tot een achtbaan voor de wat oudere kinderen. Behalve de 'normale' attracties beschikt Duinrell ook nog over het Tikibad. Dit is een groot subtropisch zwempardijs. Het Tikibad beschikt over 10 glijbanen en is daarmee het grootste overdekte glijbanenparadijs van de Benelux. De attracties die Duinrell heeft zijn voor kinderen tussen 4 jaar en 14 jaar. Het park is niet gericht op jong volwassen en volwassenen.

Prijzen
Duinrell maakt een onderscheid tussen hoog- en laagseizoen. Prijzen in het laagseizoen zijn lager dan in het hoogseizoen.
Wanneer je ook naar het Tikibad wilt gaan moet je bovenop de ticketprijs van het park nog extra geld betalen. Hoog dit bedrag is hangt af van hoelang je in het Tikibad wilt verblijven. De minimum verblijfsduur is twee uur en de maximale verblijfsduur is vier uur.

Conclusie
Ik kan uit dit onderzoekje uithalen dat de parken in Nederland en Finland heel erg van elkaar verschillen. Waar Linnanmäki park zich richt op iedere leeftijdscategorie, richt Duinrell zich voornamelijk op jeugd tussen de 4 en 14 jaar. Ook wat betreft de prijzen doen beide parken het op een totaal verschillende manieren. Het Linnanmäki park werkt ook nog met aparte prijzen voor iedere attractie terwijl Duinrell enkel en alleen nog werkt met een dagprijs.
Er kan dus gezegd worden dat qua het bereiken van verschillende leeftijdscaategorieën het Linnanmäki amusementenpark zijn horizon breder houdt dan Duinrell. Maar Duinrell kan zich specificeren naar enkel de leeftijdscategorie 4 tot 14 jaar.

dinsdag 27 april 2010

Fieldtrip Efteling



Op woensdag 7 april heb ik mijn tweede fieldtrip gehad naar de Efteling in Kaatsheuvel. Bij het ontvangst stond er koffie en thee klaar en was er de mogelijkheid om een worsten- of saucijzenbroodje te eten. Na de hartelijke ontvangst hebben we een presentatie gehad die gegeven werd door de imagineering directeur de heer Olaf Vugt van de Efteling. Gevolgd door een presentatie van NHTV student Lars Davids die momenteel stage loopt bij de Efteling. Lars Davids heeft ook uitleg geven over de casus die we moesten maken. De bedoeling van de casus was dat wij in groepjes een attractie uitzochten en daar een beleving aan koppelde. Dit moest je dan laten zien aan de hand van een presentatie. Deze presentatie moest een storytelling zijn. Na de lunch mochten we het park in om de presentatie uit te werken. Je had hier drie uur de tijd voor. Wanneer je eerder klaar was mocht je vrij in het park rond lopen. Na de drie uur zijn we terug gegaan naar het droompaleis waar de presentaties gehouden gingen worden. Na de presentaties was er een prijsuitreiking en was de fieldtrip afgelopen.



Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:

- Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
De Efteling heeft ongeveer 2000 werknemers variërend van de schoonmaakploeg tot het team met mensen dat de merchandise ontwikkeld.De visie en missie die de Efteling wil overbrengen is in een woord; Betovering! Want dat is waar de Efteling uiteindelijk naar streeft: de gasten een dag vol betovering bezorgen. Daarvoor is een bepaald gedrag van al de medewerkers nodig. In het woord ‘betovering’ hebben ze 10 hoofdkwaliteiten vastgelegd die samen het ‘DNA’ van Efteling medewerkers vormen. Dit zijn: Betrouwbaar,Energiek,Trots,Ondernemend,Veilig,Enthousiast,Representatief,Inlevend Naturel en Gastgericht.
De strategie die de Efteling op dit moment gebruikt is; inspelen op het gevoel van hun gasten. Ze verkopen een van de beste jeugd herrineringen.
Wat betreft de concurrentiepositie staat de Efteling goed. De grootste concurrenten in Nederland zijn Slagharen, Duinrell en Walibi. Maar ruim 97% van de Nederlandse en 57% van de Vlaamse bevolking heeft de Efteling al ooit bezocht.

- Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
De Efteling neemt een grote plek in van zowel de vrijetijdssector als voor mijn specialisatie keuze. Ik heb gekozen voor LPM en ik wil graag Theme Park Management gaan doen. En de Efteling neemt een heel belangrijke plek in tussen de Nederlandse attractieparken. Ik was dan ook erg blij dat ik nog optijd was om mezelf in te schrijven voor deze fieldtrip.

- Wat valt je op aan de organisatie?
Wat me opvalt aan de organisatie is dat de Efteling het eerst attractiepark in Nederland is dat inspeeld op het gevoel van mensen. Net als Disney dat al een aantal jaren doet.



- Wat doet de organisatie goed?
Ik denk ook dat het inspelen op het gevoel van mensen een erg goed punt is. Verder vindt ik het ook goed dat de attracties de ze ontwikkelen ook allen inspelen op de beleving van de gasten.

- Wat doet de organisatie minder goed?
Het is moeilijk te zeggen wat de organisatie minder goed doet. Ik vindt dat ze goed bezig zijn en ik zie op dit moment geen punten die minder goed zijn.

- Waar zie je verbeterpunten?
Een verbeterpunten die ik zie is dat het park vele attracties heeft maar deze staan ver uit elkaar, gasten moet behoorlijk ver lopen tussen de attracties in. Ik denk dat ze nieuwe attracties zoveel mogelijk er tussen moeten zetten zodat de loopafstanden kleiner worden.

- Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ja ik zou graag werkzaam zijn bij de Efteling. Dit omdat ze erg bezig zijn met de gasten en met de beleving die de gasten ervaren tijdens een bezoek aan de Efteling.

- Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
Mijn belangrijkste leerpunten zijn toch wel dat de Efteling veel meer te bieden heeft dan enkel het attractiepark. De Efteling is een merk geworden net als Disney en dat staat mij erg aan.

- Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Mijn werkveldoriëntatie is vergroot doordat ik nu meer te weten ben gekomen over de Efteling en over alles wat erbij de Efteling komt kijken. Het was ontzettend leerzaam en als ik nog enige twijfel had over Theme Park Management dan zijn die nu weggenomen.

maandag 22 maart 2010

Fieldtrip Skidôme Rucphen



Op woendag 2 december heb ik mijn eerste fieldtrip gehad naar het Skidôme in Rucphen. Daar hebben we een presentatie gehad die gegeven werd door directeur Nicky Broos. Daarna kregen we een rondleiding door het pand en werd aangegeven waar het nieuwe gedeelte gebouwd moet worden. Na de rondleiding kregen we de mogelijkheid om zelf de piste op te gaan. De gene die al konden skiën of snowboarden mochten zelf aan de gang en ik heb samen met anderen een uur snowboardles gekregen. Na de les kregen we een casus voorgelegd. De opdracht van de casus was om een fantastische, betaalbare en uitvoerbare opening voor het Skidôme 2010 te bedenken. Dit moest je samen met een groepje doen en we kregen er een uur de tijd voor om dit te bedenken. Na dit uur moest ieder groepje zijn/haar idee presenteren en de winnaar kreeg een leuke prijs.

Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:

- Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
De organisatie van het Skidôme besteed veel aandacht aan het personeel, ze hebben bepaalde regels waaraan het personeel moet voldoen. Na uitbreiding van het Skidôme worden op iedere afdeling de personeelsregels aangepast zodat het goed overeenkomt met hun nieuwe start. De visie die het Skidôme heeft is om een van de grootste Indoor Skidôme van Europa te worden en de missie die ze nastreven is om de grootste in Nederland te worden. Ze hechten grote waarden aan de manier waarop het personeel met elkaar en met de klant omgaan. Verder hebben ze een eigen marketingafdeling die er voor zorgt dat Skidôme Rucphen in de media komt en uiteraard ook blijft. Ze hebben over heel Nederland bekeken best veel concurrentie doormiddel van de uitbreiding en marketing hopen ze hun concurrentiepositie te vergroten.

- Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
Skidôme Rucphen neemt op dit moment een grote plek in in de vrijetijdssector van Brabant. Echter willen ze natuurlijk ook landelijk gezien een grotere plek innemen daarom gaat het Skidôme in 2010 uitbreiden.

- Wat valt je op aan de organisatie?
Wat mij is opvallen tijdens de fieldtrip is dat ze voor iedere leeftijdscategorie iets hebben. Zo is er bijvoorbeeld voor de kleine kinderen de Kiddies Kids Club en voor de volwassenen de Bierstube (café/restaurant). Verder is het me opgevallen dat Skidôme Rucphen hun eigen sneeuwmachine hebben die speciaal door hun en voor hun ontwikkeld is en die verse sneeuw kan maken tot +35 graden Celsius.

- Wat doet de organisatie goed?
Skidôme Rucphen gaat in 2010 flink uitbreiden. Er komt een 2e piste bij, Europa's eerste permanente slee- en tubebaan, Europa's eerste permanente ijskartbaan met elektrische karts en een nieuw skicafé met 300 zitplaatsen. Verder worden er ook diverse onderdelen uitgebreid namelijk; de ontvangstruimte, de receptie, de materiaaluitgifte, de Bierstube en Freestyle Sport worden twee maal zo groot en er komen ongeveer 100 parkeerplaatsen bij.

- Wat doet de organisatie minder goed?
Ik vind dat ondanks dat ze een marketingafdeling hebben ze zich nog meer moeten richten op de media, want naar mijn mening doen ze daar nog niet genoeg aan. Het is bij veel mensen nog te onbekend.

- Waar zie je verbeterpunten?
De verbeterpunten die er nu zijn gaan ze aanpakken met de uitbreiding van het Skidôme. Ze zijn dus goed bezig wellicht zijn er na de uitbreiding nog verbeterpunten te noemen maar daar kan ik nu weinig over zeggen.

- Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ik zelf zou niet werkzaam willen zijn in deze organisatie. Dit omdat ik de uitbreiding erg interessant vindt maar de sport kant niet zo. Ik ben met deze fieldtrip meegegaan omdat Leisure Porject Management ook veel doet met uitbreiding van bepaalde panden met als doel om alles onder een dak te krijgen. Dit doet het Skidôme kijkend naar de sneeuwsporten erg goed.

- Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
Mijn belangrijkste leerpunten waren echt de manier van uitbreiding, de waarom van de uitbreiding en hoe ze dit willen realiseren. En natuurlijk ook een klein beetje hoe je moet snowboarden.

- Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Deze fieldtrip heeft mij laten zien hoe ze alles voor in dit geval sneeuwsporten onder een dak creëren. Wat daar bij komt kijken en hoelang het duurt voordat zo'n groot project gerealiseerd kan worden.