donderdag 17 maart 2011
Fieldtrip Dolfinarium
Op vrijdag 4 maart heb ik mijn tweede fieldtrip van jaar 2 gehad naar het Dolfinarium in Harderwijk. We moesten om kwart voor 12 aanwezig bij de ingang van het Dolfinarium. Daar aangekomen zijn we vriendelijk ontvangen en zijn we naar een ruimte gegaan waar zijn gestart met de lunch. Na de lunch hebben we een presentatie gehad van Marten Foppen de directeur van het Dolfinarium en tevens de uitleg van de interactieve opdracht. De opdracht ging over de orka Morgan. De vraag was hoe zouden wij zijn omgegaan met de pers vanaf het moment dat Morgan uit de zee is gered. Het groepje waar ik in zat had gewonnen samen met nog een ander groepje en dat is toch wel een hele leuke ervaring! We hebben nu in vrijkaartje gewonnen van het Dolfinarium om het park nog eens te bezoeken. Na de prijsuitreiking hadden slecht een half uurtje in het park na we de dolfijnenshow 'De Droomwens' mochten bijwonen. Na de show zat de fieldtrip er al weer op en kan ik terug kijken op een leuke en leerzame dag!
Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:
- Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
Zowel de missie als de visie van het Dolfinarium zijn op twee punten gemaakt, namelijk voor het park zelf en voor educatie. Dit doen ze omdat ze een educatief punt moeten hebben in het park omdat ze anders geen subsidie mogen ontvangen van de overheid.
De missie's van het Dolfinarium zijn:
Park: We laten mensen genieten van een unieke en oorspronkelijke natuurbeleving.
Educatie: Mensen inspireren om meer te willen weten en doen aan natuurbehoud.
De visie's van het Dolfinarium zijn:
Park: Als leider op het gebied van entertainment met zeezoogdieren brengt het Dolfinarium emoties tot leven.
Educatie: Onze passie en respect voor zeezoogdieren en omgeving delen.
De doelgroep die het Dolfinarium gebuikt is onderverdeeld in verschillende functies:
Primair: Vrouwen (30 - 45 jaar)
Secundair: Kinderen (4 - 10 jaar) en families met kinderen (4 - 10 jaar)
Tertiar: Business tot business en 55+.
- Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
Het Dolfinarium is een van de weinige zeezoogdieren parken in de wereld. Dit is gunstig maar dat wil niet zeggen dat ze geen concurrentie hebben van andere dierenparken in Nederland en omstreken. Maar zeker nu dat Morgan de orka tijdelijk in het Dolfinarium verblijft, sinds dat ze gestrand is op het strand in Nederland, staan ze sterk. Dit omdat de orka natuurlijk veel mensen trekt en omdat de dichtbijzijnde zeezoogdieren park die orka's heeft in Frankrijk ligt.
- Wat valt je op aan de organisatie?
Wat mij opviel is dat de interactie tussen mens en dier heel erg belangrijk is. Ze doen dit samen. Wanneer een dier geen zin heeft nou dan niet, ze behandelen de dieren met respect. Iedereen heeft wel eens geen zin om iets te doen en de dieren net zo goed niet.
- Wat doet de organisatie goed?
De primaire doelgroep van het Dolfinarium zijn vrouwen tussen 30 - 45 jaar. Dit doen ze goed omdat dit de moeders zijn die besluiten of dat ze wel of niet naar het Dolfinarium gaan.
- Wat doet de organisatie minder goed?
De tijden van de shows en voorstellingen zijn zo dat je niet iedere show/voorstelling kunt gaan bekijken. Je kan dit ook als iets goeds zien omdat mensen dan misschien voor de shows die ze niet gezien hebben terugkomen maar als je vanuit Branbant of Limburg komt is het een heel stuk rijden en is het niet leuk als je niet alles gezien kunt hebben. Dit omdat die mensen waarschijnlijk niet zo snel terugkomen.
- Waar zie je verbeterpunten?
Het Dolfinarium zou wel een keer alle gebouwen opnieuw mogen schilderen dat geeft alles al een betere uitstraling. Nu zie je dat het allemaal al lang geleden een keer opgeknapt is. Het oogt een beetje verouderd.
- Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ik zou niet werkzaam willen zijn bij het Dolfinarium. Dit wil ik alleen niet omdat ik het Dolfinarium heel leuk vind om een dagje te bezoeken maar ik heb niet zo heel veel met zeezoogdieren en ik denk dat het wel belangrijk is om iets met de dieren te hebben voordat je er gaat werken. Ook wanneer je de dieren niet traint.
- Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
Mijn belangrijkste leerpunt is dat er een groot veschil is tussen de organisatie van een attractiepark en een dierenpark. Dit omdat het bij een attractiepark om de gast gaat maar bij een dierenpark zijn de dieren het belangrijkste en daarna de gasten (zonder dieren, geen gasten, geen inkomsten). Een dierenpark moet zijn organisatie dus aanpassen aan de dieren in plaats van aan de gasten. Dit wil niet zeggen dat de gasten niet belangrijk zijn, in tegendeel zelfs want als er geen gasten komen kunnen ze de dieren ook niet meer verzorgen en houd alles dus op. Het is cirkel die steeds gevolgd moet worden.
- Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Deze fieldtrip heeft zeker bijgedragen aan mijn werkveldoriëntatie. Dit omdat het Dolfinarium ook onder de Theme Parken valt en ik Theme Park Management ga studeren.
Fieldtrip Toverland
Op donderdag 17 februari heb ik mijn eerste fieldtrip van jaar 2 gehad naar Toverland in Sevenum. We moesten om kwart voor 11 aanwezig zijn bij Toverland waar we vriendelijk zijn ontvangen en naar een vergaderruimte zijn gebracht. Het programma voor de dag zag er volgt uit;
11:00 uur - 12:00 uur: Presentatie Tessa Maessen (Toverland)
12:00 uur - 12:15 uur: Presentatie Pieter Cornelis (LPM: Theme Park Management)
12:15 uur - 12:45 uur: Lunch
12:45 uur - 13:45 uur: Rondleiding
13:45 uur - 14:30 uur: Interactieve Opdracht
14:30 uur - 15:00 uur: Presentatie Interactieve Opdracht
15:00 uur - 15:30 uur: Prijsuitreiking
Het was een erg leuke fieldtrip waar ik veel van geleerd heb maar ook veel plezier heb gehad. Het was een geslaagde dag!
Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:
- Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
Toverland heeft 64 vaste medewerkers en werkt met 220 oproepkrachten. Maandelijks is er een bijeenkomst voor alle vaste medewerkers. Toverland hecht er veel waarde aan dat zowel de gasten als het personeel zich veilig voelen. Hier doen ze dan ook veel aan. Wanneer een personeelslid iets waarbij hij/zij denkt dat het beter/veiliger kan wordt er een rapport opgesteld zodat dit verbeterd kan worden. Verder zijn er dagelijks testritten voordat een attractie open gaat en zijn er jaarlijkse keuringen door de TÜV.
Toverland heeft als doelgroep kinderen tot 16 jaar en ze zijn de grootste indoor attractiepark van Europa. Toverland heeft een eigen internetsite en ze maken o.a. reclame middels kranten, radio en televisie.
- Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
Toverland neemt een sterke positie in. Dit komt omdat ze het grootste indoor attractiepark van Europa zijn.
- Wat valt je op aan de organisatie?
Dat ze werken als een team. En dat ze constant bezig zijn met verbeterpunten of aanvullingen voor het park. Bijvoorbeeld;
- Dit jaar wordt de thematisering van het 'land van Toos' aangepakt,
- 2012 uitbreiding in het gebied van Troy,
- over een x aantal jaar een derde overdekte hal
- najaar 2012 Herberg de Troost,
- en in de toekomst Toverland hotel, Toverland restaurant en een mainstreet.
- Wat doet de organisatie goed?
Dat iedereen die bij Toverland werkt 'gelijk' is. Wanneer het heel druk is in het park en de mensen die bij de attractie werken armen en voeten te kort komen springen de mensen van kantoor bij. Zij werken dan mee in het park zelf en laten het kantoor werk even liggen. De gast gaat voor. Dat vind ik echt super!
- Wat doet de organisatie minder goed?
Er zijn vast dingen die de organisatie minder goed doet want er zijn altijd wel puntjes die verbeterd kunnen worden, maar ik heb het de dag van de fieldtrip niet kunnen ontdekken.
- Waar zie je verbeterpunten?
Toverland kan nog veel meer aan de aankleding van het park doen. Zodat wanneer de gast binnenkomt zich meteen 'betoverd' voelt.
- Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ja ik zou graag werkzaam willen zijn bij Toverland. Dit omdat ze nog zoveel uitbreiding mogelijkheden hebben en er nog veel gedaan kan worden om ze nog meer en beter op de kaart te zetten.
- Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
De informatie die je krijgt over hoe Toverland het organisatorisch aanpakt en waarom zij het zo doen.
- Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Deze fieldtrip heeft zeker bijgedragen aan mijn werkveldoriëntatie. Dit omdat Toverland een Theme Park is en ik Theme Park Management ga studeren.
Abonneren op:
Posts (Atom)