woensdag 18 mei 2011
Studiereis Manchester 2011
Van 9 mei 2011 tot en met 14 mei 2011 ben ik op studiereis geweest naar Manchester Engeland. Ik had niet echt een beeld van de stad die bekend staat als thuisbasis van de voetbalclub Manchster United. Ik was dan ook blij verrast dat deze stad nog zo veel meer te bieden heeft! Maar daar straks meer over ik zal beginnen bij het begin.
Maandag 9 mei 2011
Op maandag moesten we om 17:00 uur op school aan de Archimedesstraat verzamelen waarna we met een bus naar de haven van Rotterdam reden. Daar zij we op de boot (The pride of Hull) gestapt die ons naar Hull in Engeland heeft gebracht.
Nadat iedereen was ingecheckt en zijn/haar spullen op de kamer had neer gezet verzamelden we bij het bioscoopzaaltje op de boot. Daar hebben uitleg gekregen over hoe de komende dagen eruit zouden zien en wat de rode draad zou zijn tijdens onze studiereis. De rode draad was voor ons 'Wie is de mol?'. Er waren twee mollen die tijdens de reis verschillende streken zouden uithalen om dingen te verstoren. Doormiddel van raadsels, hints en een mollenboekje met daarin vragen over die dag moesten we erachter zien te komen wie dat de mollen waren.
Na deze uitleg heeft iedereen op eigen gelegenheid de boot nog verkend, wat gedronken en daarna in zijn/haar bedje gekropen om de volgende dag weer fris en fruitig de reis te vervolgen.
Dinsdag 10 mei 2011
Op dinsdag ochtend waren we al vroeg in Hull van waar wij meteen door zijn gereden naar Blackpool om een bezoekje te brengen aan Pleasure Beach.
In Pleasure Beach aangekomen hebben we een presentatie gehad van mevrouw Allison Patterson die verantwoordelijk is voor de Pleasure Beach Academy. Zij heeft ons verteld over de ontstaansgeschiedenis van dit park en de verschillende ontwikkelingen die het park heeft doorgemaakt onder verschillende eigenaren. Ook heeft zij ons uitleg gegeven over de structuur van het park nu en over hoe zij de marketing van het park doen.
Na deze presentatie hebben we uitleg gekregen over de case die we moesten maken. Onze case ging over het nieuwe gedeelte Nickolodeon Land dat sinds 4 mei jl. geopend is. Hierbij was het de bedoeling dat wij per groep een evenement of iets met toegevoegde waarde voor het park bedachten en daarbij een marketingstrategie gaven over hoe ze dit konden promoten.
Om een goed beeld te krijgen van het park en van Nickolodeon Land mochten we het park in om het allemaal zelf te ontdekken. We hebben ongeveer 3 á 4 uur vrijetijd gehad in het park waarna we een presentatie mochten geven aan Allison over onze bedachten ideeën. Samen met Audrey Leurs heb ik de ideeën van ons groepje gepresenteerd aan Allison.
Ze was zeer enthousiast over alle ideeën die iedereen gepresenteerd had. Ze gaat ze zelfs voorleggen bij de 'board of directors'. Ze heeft ons beloofd om de feedback van de 'board of directors' te mailen.
Na deze zeer geslaagde middag en leuke case hebben we in het Grill restaurant van Pleasure Beach wat gegeten. Na het eten zijn we naar het Hatters hostel in Manchester gereden. Hier hebben we ingecheckt spullen boven op de kamer gelegd en zijn we in groepen de stad Manchster gaan verkennen doormiddel van verschillende opdrachten. Deze 'dropping' duurde langer dan dat de organisatie gepland had maar het was een ontzettend leuke manier om de stad Manchester te verkennen! Na de 'dropping' zijn verschillende mensen nog het nachtleven van Manchester ingedoken maar ik ben toen lekker mijn bedje in gedoken.
Woensdag 11 mei 2011
Op woensdag moesten we al zeer vroeg vertrekken naar Sportcity Manchester en dus zat ik al om half 7 aan het ontbijt. Na het eten zijn we samen met Evenementenmanagement naar Sportcity Manchester gegaan waar de winnaars van blok C hun presentatie konden geven aan de manager Gary. Er waren drie presentaties die allemaal goed voorbereid waren en leuk om naar te luisteren.
Na de presentaties hebben we een rondleiding gehad door het stadion van Manchester City en het Velodrome dat ook gelegen is op het terrein van Sportcity Manchester. Bij de rondleidingen waren erg interessant en leuk! In het stadion van Manchster City hebben wij van Leisure Project Management een foto gemaakt voor GO! de studiereizen organisatie van de NHTV.
Na Sportcity Manchster zijn we naar de universiteit van Manchster gereden waar we geluncht hebben en waar we twee presentaties hebben gehad. De eerste presentatie ging over de universiteit van Manchester zelf en de tweede presentatie ging over de stad Manchester en zijn vrijetijdsgelegenheden.
S'avonds hebben we als groep (LPM) gegeten in een Indiaas restaurant. Na het eten hebben we nog het spel levend bingo gedaan wat erg grappig en leuk was om te doen.
Na het spel ben ik samen met een aantal anderen naar het Hilton gegaan waar ze op de 23ste etage een loungebar hebben. Wat een uitzicht heb je daar zeg! Echt heel erg mooi en een leuke afsluiting van de avond.
Donderdag 12 mei 2011
Op de donderdag zijn we naar het Legoland Discovery Centre gereden bij het Trafford Centre net buiten Manchester. In het Legoland Discovery Centre hebben we uitleg gekregen over het onstaan van de Lego parken en de Discovery Centre. Na deze uitleg mochten we het Discovery Centre in en hebben we gezien hoe een legoblokje gemaakt wordt (wel op een kinderlijke manier omdat een Discovery Centre gericht is op jonge kinderen) en mochten we zelf het Discovery Centre ontdekken.
Na Legoland Discovery Centre zijn we naar het Trafford Centre zelf gegaan. Hier hebben een presentatiefilm gezien over het ontstaan van het Trafford Centre en wat het nu allemaal doet aan marketing. Na het filmpje kregen we uitleg over de case die we moesten maken. De case ging over Aerial Extreme dat gevestigd is op het terrein van het Trafford Centre maar nog niet veel naamsbekendheid heeft. Het was dus aan ons de taak om per groep verschillende promotie methodes te bedenken. Hier kregen we ongeveer anderhalf uur de tijd voor. Na de voorbereiding hebben we per groep onze ideeën gepresenteerd aan de managers van het Trafford Centre. De managers waren zeer enthousiast en het winnende groepje heeft een oorkonde ontvangen die wordt opgehangen in de LPM kamer op school.
Na de case hebben we vrijetijd gehad in Trafford Centre gehad waar ik met een aantal mensen eerst wat bij een Italiaans restaurant heb gegeten en daarna heb gewinkeld. Om 22:00 uur moesten we verzamelen bij de bus en zijn we terug gereden naar het hostel. Daar aangekomen hebben ons snel verkleed en zijn we met een grote groep gezellig het nachtleven van Manchster ingedoken.
Vrijdag 13 mei 2011
Vrijdag was helaas alweer de laatste dag voor ons in Engeland. S'ochtends hebben ontbeten, onze koffers gepakt en uitgecheckt. Vanuit het hostel zijn we naar de Xscape gegaan. Dit was ons laatste bedrijfsbezoek. Hier hebben we ook weer een presentatie en rondleiding gehad waar na we een case moesten maken over hoe de Xscape het beste gebruik kan maken van social media. Ook hier hebben we per groep al onze ideeën gepresenteerd en ook hier waren de managers heel erg enthousiast!
Na de presentaties hebben individueel geluchd en daarna mochten we in twee groepen gaan lasergamen! Dit was voor mij de eerste keer dat ik gelasergamed heb maar ik vond het erg leuk om te doen! Door mensen 'af te schieten' met je lasergun kon je punten winnen en aan het eind van het spel kreeg je een certificaat waar op stond op welke plaats je was geëindigd. Ik had het voor de eerste keer helemaal niet slecht gedaan al zeg ik het zelf. Ik was 16de van de 30!
Helaas komt aan alles een eind en moesten we verder met de bus naar de boot om s'avonds weer terug te varen naar Nederland. Onderweg hebben we nog wat gegeten bij de MCdonalds. Bij de boot aangekomen zijn we allemaal ingecheckt en hebben we onze spullen weer op de kamer gelegd.
S'avonds werden we weer verwacht in het bioscoopzaaltje van de boot waar de mollen bekend werden gemaakt. Nou wat zat ik er ver langs wat een mol betreft! Een mol had ik wel goed geraden maar van de andere mol had ik echt geen idee! In de bioscoopzaal hebben we iedereen bedankt voor super leuke en geslaagde studiereis.
S'avonds hebben we gezamelijk nog wat gedronken en zijn sommige nog heel lang door gegaan. Alleen ik had geen energie meer dus ik ben betijds naar mijn bedje gegaan.
Zaterdag 14 mei 2011
Zaterdag ochtend waren we alweer in Rotterdam en zat alles er helaas alweer op. Ik kijk terug op een super leuke, leerzame en geslaagde studiereis en als ik kon zou ik het zo weer overdoen! We hebben als LPM echt een super leuke groep en iedereen kon het met elkaar vinden. Er zijn geen problemen geweest en complimenten aan Marjolein en Esther voor de goed georganiseerde studiereis!
donderdag 17 maart 2011
Fieldtrip Dolfinarium
Op vrijdag 4 maart heb ik mijn tweede fieldtrip van jaar 2 gehad naar het Dolfinarium in Harderwijk. We moesten om kwart voor 12 aanwezig bij de ingang van het Dolfinarium. Daar aangekomen zijn we vriendelijk ontvangen en zijn we naar een ruimte gegaan waar zijn gestart met de lunch. Na de lunch hebben we een presentatie gehad van Marten Foppen de directeur van het Dolfinarium en tevens de uitleg van de interactieve opdracht. De opdracht ging over de orka Morgan. De vraag was hoe zouden wij zijn omgegaan met de pers vanaf het moment dat Morgan uit de zee is gered. Het groepje waar ik in zat had gewonnen samen met nog een ander groepje en dat is toch wel een hele leuke ervaring! We hebben nu in vrijkaartje gewonnen van het Dolfinarium om het park nog eens te bezoeken. Na de prijsuitreiking hadden slecht een half uurtje in het park na we de dolfijnenshow 'De Droomwens' mochten bijwonen. Na de show zat de fieldtrip er al weer op en kan ik terug kijken op een leuke en leerzame dag!
Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:
- Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
Zowel de missie als de visie van het Dolfinarium zijn op twee punten gemaakt, namelijk voor het park zelf en voor educatie. Dit doen ze omdat ze een educatief punt moeten hebben in het park omdat ze anders geen subsidie mogen ontvangen van de overheid.
De missie's van het Dolfinarium zijn:
Park: We laten mensen genieten van een unieke en oorspronkelijke natuurbeleving.
Educatie: Mensen inspireren om meer te willen weten en doen aan natuurbehoud.
De visie's van het Dolfinarium zijn:
Park: Als leider op het gebied van entertainment met zeezoogdieren brengt het Dolfinarium emoties tot leven.
Educatie: Onze passie en respect voor zeezoogdieren en omgeving delen.
De doelgroep die het Dolfinarium gebuikt is onderverdeeld in verschillende functies:
Primair: Vrouwen (30 - 45 jaar)
Secundair: Kinderen (4 - 10 jaar) en families met kinderen (4 - 10 jaar)
Tertiar: Business tot business en 55+.
- Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
Het Dolfinarium is een van de weinige zeezoogdieren parken in de wereld. Dit is gunstig maar dat wil niet zeggen dat ze geen concurrentie hebben van andere dierenparken in Nederland en omstreken. Maar zeker nu dat Morgan de orka tijdelijk in het Dolfinarium verblijft, sinds dat ze gestrand is op het strand in Nederland, staan ze sterk. Dit omdat de orka natuurlijk veel mensen trekt en omdat de dichtbijzijnde zeezoogdieren park die orka's heeft in Frankrijk ligt.
- Wat valt je op aan de organisatie?
Wat mij opviel is dat de interactie tussen mens en dier heel erg belangrijk is. Ze doen dit samen. Wanneer een dier geen zin heeft nou dan niet, ze behandelen de dieren met respect. Iedereen heeft wel eens geen zin om iets te doen en de dieren net zo goed niet.
- Wat doet de organisatie goed?
De primaire doelgroep van het Dolfinarium zijn vrouwen tussen 30 - 45 jaar. Dit doen ze goed omdat dit de moeders zijn die besluiten of dat ze wel of niet naar het Dolfinarium gaan.
- Wat doet de organisatie minder goed?
De tijden van de shows en voorstellingen zijn zo dat je niet iedere show/voorstelling kunt gaan bekijken. Je kan dit ook als iets goeds zien omdat mensen dan misschien voor de shows die ze niet gezien hebben terugkomen maar als je vanuit Branbant of Limburg komt is het een heel stuk rijden en is het niet leuk als je niet alles gezien kunt hebben. Dit omdat die mensen waarschijnlijk niet zo snel terugkomen.
- Waar zie je verbeterpunten?
Het Dolfinarium zou wel een keer alle gebouwen opnieuw mogen schilderen dat geeft alles al een betere uitstraling. Nu zie je dat het allemaal al lang geleden een keer opgeknapt is. Het oogt een beetje verouderd.
- Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ik zou niet werkzaam willen zijn bij het Dolfinarium. Dit wil ik alleen niet omdat ik het Dolfinarium heel leuk vind om een dagje te bezoeken maar ik heb niet zo heel veel met zeezoogdieren en ik denk dat het wel belangrijk is om iets met de dieren te hebben voordat je er gaat werken. Ook wanneer je de dieren niet traint.
- Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
Mijn belangrijkste leerpunt is dat er een groot veschil is tussen de organisatie van een attractiepark en een dierenpark. Dit omdat het bij een attractiepark om de gast gaat maar bij een dierenpark zijn de dieren het belangrijkste en daarna de gasten (zonder dieren, geen gasten, geen inkomsten). Een dierenpark moet zijn organisatie dus aanpassen aan de dieren in plaats van aan de gasten. Dit wil niet zeggen dat de gasten niet belangrijk zijn, in tegendeel zelfs want als er geen gasten komen kunnen ze de dieren ook niet meer verzorgen en houd alles dus op. Het is cirkel die steeds gevolgd moet worden.
- Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Deze fieldtrip heeft zeker bijgedragen aan mijn werkveldoriëntatie. Dit omdat het Dolfinarium ook onder de Theme Parken valt en ik Theme Park Management ga studeren.
Fieldtrip Toverland
Op donderdag 17 februari heb ik mijn eerste fieldtrip van jaar 2 gehad naar Toverland in Sevenum. We moesten om kwart voor 11 aanwezig zijn bij Toverland waar we vriendelijk zijn ontvangen en naar een vergaderruimte zijn gebracht. Het programma voor de dag zag er volgt uit;
11:00 uur - 12:00 uur: Presentatie Tessa Maessen (Toverland)
12:00 uur - 12:15 uur: Presentatie Pieter Cornelis (LPM: Theme Park Management)
12:15 uur - 12:45 uur: Lunch
12:45 uur - 13:45 uur: Rondleiding
13:45 uur - 14:30 uur: Interactieve Opdracht
14:30 uur - 15:00 uur: Presentatie Interactieve Opdracht
15:00 uur - 15:30 uur: Prijsuitreiking
Het was een erg leuke fieldtrip waar ik veel van geleerd heb maar ook veel plezier heb gehad. Het was een geslaagde dag!
Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:
- Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
Toverland heeft 64 vaste medewerkers en werkt met 220 oproepkrachten. Maandelijks is er een bijeenkomst voor alle vaste medewerkers. Toverland hecht er veel waarde aan dat zowel de gasten als het personeel zich veilig voelen. Hier doen ze dan ook veel aan. Wanneer een personeelslid iets waarbij hij/zij denkt dat het beter/veiliger kan wordt er een rapport opgesteld zodat dit verbeterd kan worden. Verder zijn er dagelijks testritten voordat een attractie open gaat en zijn er jaarlijkse keuringen door de TÜV.
Toverland heeft als doelgroep kinderen tot 16 jaar en ze zijn de grootste indoor attractiepark van Europa. Toverland heeft een eigen internetsite en ze maken o.a. reclame middels kranten, radio en televisie.
- Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
Toverland neemt een sterke positie in. Dit komt omdat ze het grootste indoor attractiepark van Europa zijn.
- Wat valt je op aan de organisatie?
Dat ze werken als een team. En dat ze constant bezig zijn met verbeterpunten of aanvullingen voor het park. Bijvoorbeeld;
- Dit jaar wordt de thematisering van het 'land van Toos' aangepakt,
- 2012 uitbreiding in het gebied van Troy,
- over een x aantal jaar een derde overdekte hal
- najaar 2012 Herberg de Troost,
- en in de toekomst Toverland hotel, Toverland restaurant en een mainstreet.
- Wat doet de organisatie goed?
Dat iedereen die bij Toverland werkt 'gelijk' is. Wanneer het heel druk is in het park en de mensen die bij de attractie werken armen en voeten te kort komen springen de mensen van kantoor bij. Zij werken dan mee in het park zelf en laten het kantoor werk even liggen. De gast gaat voor. Dat vind ik echt super!
- Wat doet de organisatie minder goed?
Er zijn vast dingen die de organisatie minder goed doet want er zijn altijd wel puntjes die verbeterd kunnen worden, maar ik heb het de dag van de fieldtrip niet kunnen ontdekken.
- Waar zie je verbeterpunten?
Toverland kan nog veel meer aan de aankleding van het park doen. Zodat wanneer de gast binnenkomt zich meteen 'betoverd' voelt.
- Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ja ik zou graag werkzaam willen zijn bij Toverland. Dit omdat ze nog zoveel uitbreiding mogelijkheden hebben en er nog veel gedaan kan worden om ze nog meer en beter op de kaart te zetten.
- Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
De informatie die je krijgt over hoe Toverland het organisatorisch aanpakt en waarom zij het zo doen.
- Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Deze fieldtrip heeft zeker bijgedragen aan mijn werkveldoriëntatie. Dit omdat Toverland een Theme Park is en ik Theme Park Management ga studeren.
Abonneren op:
Posts (Atom)